dijous, 18 d’agost del 2016

Cryphaea heteromalla, una molsa sensible a la contaminació de l’aire

Quan pensem en organismes sensibles a la pol·lució de l’aire, possiblement el primer que ens vingui al cap siguin els líquens; ara bé, també hi ha algunes molses que són sensibles a la contaminació de l’aire, i que per això es poden utilitzar com a bioindicadors. Una d’aquestes molses és Cryphaea heteromalla.

 Vista general de Cryphaea heteromalla

Es tracta d’una molsa epífita, és a dir que viu sobre troncs i branques d’arbres i arbustos. La seva forma de creixement la fa gairebé inconfusible: els seus caulidis secundaris són perpendiculars a les branques on creix; els caulidis primaris, en canvi, són reptants i creixen ajaguts, assegurant l’expansió de la planta en distàncies curtes. Les seves càpsules també tenen una forma característica, ja que són sèssils (enganxades al caulidi) i dirigides totes cap a un mateix costat.

 
Cryphaea heteromalla creixent sobre alzines (Quercus ilex subsp. ilex) en un alzinar de l’Alta Garrotxa. Es veuen clarament els caulidis primaris reptants, els secundaris erectes i les càpsules

Es una espècie sensible a la contaminació de l'aire (Dierssen, 2001), que creix en ambients forestals i humits, sobre arbres i arbusts com alzines, roures i boixos, pollancres. És una planta més aviat rara, que segons la Flora dels Briòfits dels Països Catalans (Casas et al., 2003) es fa a l’Alt Urgell, Osona, Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Collserola i el Baix Ebre. Per la nostra part, al llarg de les nostres prospeccions l’hem trobada al Pla de l’Estany, a l’Alta Garrotxa i en alguns boscos de ribera de les Gavarres (Baix Empordà).

Boscos humits als fons de vall i alzinars als vessants, a l'Alta Garrotxa, un dels hàbitats de Cryphaea heteromalla


Refèrències
Casas C, Brugués M & Cros RM (2003) Flora dels briòfits dels Països Catalans. Volum I: Molses. Institut d'Estudis Catalans, Barcelona. ISBN 84-7283-583-9. 278 pàg.

Dierssen K (2001) Distribution, ecological amplitude and phytosociological characterization of European bryophytes. Bryophytorum Bibliotheca, Band 56. J. CRAMER in Gebrueder Borntraeger, Berlin-Stuttgart. 289 pàg. ISBN 3-443-62028-0.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada