dilluns, 29 d’agost del 2016

Thamnobryum alopecurum: una molsa de llocs humits i ombrejats

Thamnobryum alopecurum és una molsa que es fa a bona part de Catalunya, creixent sobre roques, talussos, marges de camins i bases d'arbres, sempre en llocs humits i ombrejats. És freqüent a les comarques humides del NE, i a mesura que anem cap al sud es va "refugiant" a les muntanyes, sovint al fons dels barrancs, on troba les condicions idònies per al seu desenvolupament.

Té un aspecte característic, molt ramificat, que sovint recorda un petit arbre. Té uns caulidis reptants, enganxats al substrat, dels quals surten tot de caulidis secundaris que li donen el seu aspecte característic. Els seus fil·lidis són amples, amb un nervi ben robust i de forma ovada, acabats en una punta aguda. Les cèl·lules d'aquests fil·lidis són arrodonides i són llises (sense papil·les). 

Gràcies a la seva forma de creixement, amb caulidis primaris enganxats al substrat i els secundaris densament disposats, com formant un bosc en miniatura, aquesta molsa ajuda a protegir de l'erosió els talussos i marges de camins on es fa. A més, constitueix un petit ecosistema en si mateix, doncs aquí hi trobem refugi, contra depredadors i la sequera, un bon nombre d'invertebrats. D'aquí la importància de mantenir aquests petits ambients. 

 Thamnobryum alopecurum, creixent al marge d'un torrent a les Gavarres (Cassà de la Selva, Gironès)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada